Menu

Projecten

Wing ondersteunt haar
opdrachtgevers bij vraagstukken over het duurzaam gebruik van de ruimte en de samenwerking die daarvoor nodig is.

VisPluisVrij

Wellicht heeft u ze wel eens zien liggen op het strand: losse oranje of blauwe plastic draadjes. Vissers bevestigen deze draadjes, ook wel pluis genoemd, in trossen onder hun sleepnetten om die te beschermen tegen slijtage door bodemcontact. Tijdens het vissen breken de draadjes af en zo belanden jaarlijks enkele tienduizenden kilo’s pluis in de Noordzee. Een ongewenste situatie, zo vinden de visserijsector, de overheid en natuurorganisaties.

In opdracht van VisNed, het Ministerie van I en M en Stichting De Noordzee begeleidt Wing het proces en de acties die moeten leiden tot een substantiële vermindering van de hoeveelheid pluis die jaarlijks in zee terechtkomt. 

Aanpak

Om tot kansrijke ideeën te komen heeft Wing mensen met verschillende achtergronden en expertises samengebracht: vissers, materiaalexperts, wetenschappers, ontwerpers, studenten en andere mensen met een hart voor de zee. Met verschillende methoden, zowel online via het platform VisPluisVrij.nl, via twitter als offline tijdens visserijdagen en werksessies, worden ideeën en oplossingen gedeeld en afspraken gemaakt over vervolgstappen. Ook coördineert Wing de zoektocht naar alternatieve materialen door het begeleiden van tests op zee. 

Resultaat

Het project richt zich ten eerste op het uitontwikkelen van  de twee meest veelbelovende alternatieve materialen voor pluis. Ten tweede op het ontwikkelen van minimaal 2 ontwerpen voor netten waarbij de kuil van het net bij extra belasting door zand en stenen niet (meer) naar beneden zakt en er dus minder of geen pluis nodig zal zijn om de onderkant van het net te beschermen. Tot slot schrijven de sector en Wing een gezamenlijk advies over een efficiënte opslag van pluis aan boord en aflevering van pluis in de havens.

 Samenwerkingspartners

Zie Over Ons - VisPluisVrij.nl

 

europees-visserijfonds-investering-in-duurzame-visserij_kl.jpg

Periode:

2013 – 2018

Opdrachtgevers:

VisNed, Ministerie van I&M, Stichting De Noordzee, Wageningen UR